Consulaat-Generaal van België in Hong Kong
Home NOVEL CORONAVIRUS 2019-nCoV

NOVEL CORONAVIRUS 2019-nCoV

Laatste bijwerking: 26.04.2022

Reizen naar België

 

Iedereen die gevaccineerd is mag naar België reizen. Om in aanmerking te komen moet men sinds 14 dagen drie dosissen van een erkend vaccin gekregen hebben. Sinds kort worden ook Sinovac en Sinpopharm erkend. De vaccinatiecertificaten van Hongkong en Macao worden aanvaard. Een herstelcertificaat van minder dan drie maanden wordt ook aanvaard. Kinderen onder 12 volgen het regime van de ouders.

Voor reizen naar België vanuit landen van de EU, de Schengenzone en de witte lijst wordt het Passenger Locator Form afgeschaft. Aangezien Hongkong en Macao op de witte lijst van de EU staan moet geen Passenger Locator Form meer worden ingevuld en is ook geen PCR test nodig voor vertrek. Let op: sommige luchtvaartmaatschappijen of transitlanden eisen dit in de praktijk wel nog, dus neem voor vertrek best ook nog eens contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

In de EU wordt gebruikt gemaakt van het digitaal COVID certificaat voor onder meer reizen binnen de EU. Hoewel wij bij de autoriteiten van Hongkong en Macao blijven aandringen op een automatische wederzijdse erkenning van vaccinatiecertificaten is er nog altijd geen akkoord.  Belgen die resident zijn in het buitenland en daar met een door ons land erkend vaccin werden gevaccineerd kunnen via volgende weg een digitaal certificaat bekomen: https://hongkongmacau.diplomatie.belgium.be/en/covid-vaccination-certificate.

U kan de regels hier raadplegen: https://www.info-coronavirus.be/en/travels/

 

Reizen naar Hongkong

 

Vanaf 1 mei mag iedereen die volledig gevaccineerd is opnieuw naar Hongkong reizen, ook niet residenten. Volledig gevaccineerd betekent voor Hongkong minstens twee dosissen sinds minstens 14 dagen. De lijst met door Hongkong goedgekeurde vaccins vindt u hier: https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/list_of_recognised_covid19_vaccines.pdf. Kinderen onder 12 volgen het regime van hun ouders. Reizigers met een herstelcertificaat moeten maar één vaccinatie kunnen voorleggen om als volledig gevaccineerd te worden beschouwd.

Reizigers moeten verder een reservatie voor 7 dagen hotelquarantaine kunnen voorleggen en een negatieve PCR test (met ISO15189 certificatie of goedkeuringsbewijs van de lokale overheid) die minder dan 48 uur voor het vertrek van de laatste vlucht is afgenomen. Voor vertrek moet ook de online gezondheidsverklaring invullen die een QR code genereert: https://www.chp.gov.hk/hdf.

U kan de regels hier raadplegen: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html

Handige links
Testcentra/laboratoria: Testlocaties
Interactieve kaart van testcentra/laboratoria: https://testcovid.doclr.be/#!/saps
Verbale opmerking
ISO 15189 Certificaat: BELAC (Klik hier voor de Nederlandse of Franse versie)

 

Reizen naar Macao

 

Alleen residenten mogen naar Macao reizen. Een uitzondering geldt voor residenten uit Mainland China, Hongkong en Taiwan.

Bij aankomst uit het buitenland geldt een hotelquarantaine van 21 dagen. Indien u uit Hongkong komt geldt een hotelquarantaine van 14 dagen indien u in de 21 dagen voor terugkeer geen plaats buiten Hongkong of Mainland China heeft bezocht.

Voor vertrek moet een PCR test worden afgenomen en bij aankomst op de luchthaven moet opnieuw een PCR test worden afgenomen en moet worden gewacht op het resultaat voor u naar het quarantainehotel kan.

Iedereen die meer dan 12 jaar oud is moet een vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen van minstens twee vaccinaties sinds minstens 14 dagen.

U kan de regels hier raadplegen: https://www.ssm.gov.mo/apps1/PreventCOVID-19/en.aspx#clg17458.