-
Laatst bijgewerkt op
Een geactiveerde elektronische identiteitskaart (eID) laat u toe om u via internet op een internationaal aanvaarde en beveiligde wijze te identificeren en toestemming te geven (bijvoorbeeld digitale handtekening).
Met een geactiveerde eID kan u ook de functie ‘Mijn DOSSIER’ raadplegen, een toepassing van de FOD Binnenlandse Zaken die u toelaat om uw persoonlijke gegevens in het Belgisch rijksregister na te gaan. Meer informatie
Voor meer informatie over de eID, zie ook:
Geldigheidsduur
De geldigheidsduur van de eID is afhankelijk van de leeftijd die u heeft op het moment van de aanvraag:
Leeftijd bij aanvraag | Geldigheidsduur eID |
---|---|
Tussen 12 en 18 jaar | 6 jaar |
Tussen 18 en 75 jaar | 10 jaar |
Ouder dan 75 jaar | 30 jaar |
De eID blijft geldig:
- in geval van verhuis (naar een andere beroepspost, van of naar België)
- indien verkregen bij een Belgische gemeente en de houder zijn vertrek naar het buitenland heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie
De eID verliest haar geldigheid:
- als ze wordt gemeld als verloren of gestolen
- indien de foto niet meer op de houder gelijkt
- indien verkregen bij een Belgische gemeente na augustus 2008 en de houder zijn vertrek naar het buitenland niet heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie.
Aanvraag
Enkel Belgen die zijn ingeschreven in de consulaire registers van het Consulaat-Generaal kunnen hier een eID aanvragen. De aanvrager moet op afspraak in persoon naar het Consulaat-Generaal komen om een eID aan te vragen.
U heeft nodig:
- Het aanvraagformulier, ingevuld in hoofdletters
- Uw huidige identiteitskaart
- Betaling van het consulair tarief
- Indien u een nieuwe identiteitskaart wil aanvragen omwille van verlies of diefstal van uw huidige identiteitskaart, moet u eerst aangifte doen bij de lokale politie. Het attest van aangifte moet u meebrengen bij de aanvraag van uw nieuwe e-ID.
Uw foto en vingerafdrukken worden ter plaatse genomen op het Consulaat-Generaal.
De verwerkingstijd is ongeveer 3 weken.
Activatie
Wanneer uw nieuwe kaart is aangekomen, ontvangt u een uitnodiging via e-mail om de eID af te halen op het Consulaat-Generaal. U ontvangt dan ook de PUK-code die u toelaat om de elektronische functie van de eID te activeren. Daarbij kiest u zelf een PIN-code van vier cijfers.
U kunt deze functie eveneens laten activeren bij de administratieve dienst van om het even welke Belgische gemeente.
PUK-code verloren of vergeten?
Indien u uw codes niet meer kent, kan u nieuwe codes aanvragen via deze link. Deze codes worden automatisch naar uw post van inschrijving opgestuurd. De verwerkingstijd is ongeveer 3 weken. Wanneer uw briefomslag met PUK-code is aangekomen, ontvangt u een uitnodiging via e-mail om de briefomslag af te halen op het Consulaat-Generaal.
Kaartlezer voor online gebruik
Om online met uw eID aan de slag te kunnen gaan, moet u beschikken over een kaartlezer. U kan deze op de lokale markt aankopen. Let wel, niet alle kaartlezers kunnen de data van een eID lezen. U dient steeds na te gaan of de kaartlezer geschikt is om een kaart volgens ISO/IEC 7816 standaard in te lezen.
De software voor het lezen van de kaart kunt u hier downloaden
Verlies of diefstal
Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren, of werd deze gestolen? Blokkeer deze onmiddellijk via DOCSTOP. Zo voorkomt u het risico op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen (bv. het openen op uw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.).
Bel vanuit het buitenland naar +32 2 518 2123 om DOCSTOP te bereiken.
DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar.