Consulaat-Generaal van België in Hong Kong

België in Hong Kong en Macau

Beste landgenoten,

Zoals u wellicht al informeel hebt vernomen hebben de federale en deelstaatregeringen in België beslist om niet-essentieel verkeer van en naar België te verbieden van 27 januari tot 1 april. Dat heeft uiteraard ook een impact op ons in Hongkong en Macao.

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. De digitale of papieren verklaring op eer, waarvan het modelformulier (https://travel.info-coronavirus.be/nl/essentiele-reis)  gedownload kan worden, dient voorafgaand aan de reis, ingevuld en ondertekend worden. De reiziger dient dit bij zich te dragen gedurende de volledige reis. Naast dit document moet ook nog steeds een passagier lokalisatie formulier (https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorFor...) worden ingevuld en moet iedereen die in België aankomt van buiten de EU een negatieve COVID test kunnen voorleggen.

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. De lijst van essentiële redenen staat opgesomd op het modelformulier en op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Voor reizen om professionele redenen dient ook een Business Travel Abroad-code aangevraagd te worden bij de FOD Economie, via https://bta.belgium.be/nl.

We begrijpen dat deze maatregelen voor sommigen onder ons, die reisplannen hadden in de komende weken, voor lastige situaties kunnen zorgen. Als u bijkomende vragen zou hebben kan u ons contacteren via hongkong@diplobel.fed.be of +852 2524 3111.

Met vriendelijke groeten,

Peter Robberecht
Consul-generaal van België in Hongkong en Macao

 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
hongkong@diplobel.fed.be of telefonisch op +852 2524 3111. Volg het reisadvies.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

 

U bent een Belg die onlangs naar Hong Kong of Macau is verhuisd en u wilt zich inschrijven op het Consulaat-Generaal in Hong Kong? U reist als toerist door Hongkong of Macau en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Hong Kong en Macau gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.
 

Nieuws

04 Mar

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is tevreden dat België in 2023 lid wordt van de Raad van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISBA). De Raad, die uit 36 lidstaten bestaat, is het uitvoerend orgaan van de Internationale Autoriteit.

01 Mar

Maandag 1 maart vond een donorconferentie plaats over Jemen, georganiseerd door de VN in samenwerking met Zweden en Zwitserland. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir engageert zich om een bedrag van 5 miljoen euro vrij te maken voor steun aan het Yemen Humanitarian Fund. “Het is belangrijk dat we aandacht blijven hebben voor de noden van de gewone Jemeniet die zwaar lijdt onder deze humanitaire crisis die nu al meer dan zes jaar duurt”, zegt Kitir. “Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen.”

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.